Hjälp med inkallning!!!

Ända sen jag fick hem min lilla valp för ganska precis ett år sedan har jag på olika sätt tränat inkallning med henne. Men nu efter ett år kan jag fortfarande inte få in henne om hon är längre bort än hundra meter och om jag inte har en köttbulle i handen är det i stort sett omöjligt...

Frågan är om det är Måna som inte tar till sig mina övningar eller om det är jag som helt enkelt tränar på fel sätt, jag gissar på det senare....

Därför frågar jag er nu om hjälp!
Är det någon som har haft samma problem med sin hund och kommit till bukt med det?
Det vore så roligt att hitta ett sätt att träna på som verkligen ger resultat...

Skriv gärna en kommentar om ni har nå tips!




Min envisa dam! (8 veckor)

Bloggkoll

Följ gärna min blogg på Bloggkoll

Filmer!!

Två filmer från idag, Tyvärr är det dålig kvalité men jag ska försöka göra det bättre nästa gång jag får chans att komma så nära ett ståndskall...




Spännande och lite otäckt!

Sådär. Då är lillpigan hemma. Efter min korta matpaus kom hon springade efter grusvägen som jag körde efter för att ta mig så nära ståndskallet som möjligt. Hon var jättetrött. Det blev ganska precis fem timmar!

Det var rätt spännande när jag innan det blev mörkt smög mig på ståndet. Efter att så tyst som möjligt smygit mot ståndet i ett riktigt buskigt parti stod jag plötsligt öga mot öga med älgen. Som minst kanske det skiljde 15 meter emellan oss. Om jag ska vara helt ärlig var det ganska otäckt ibland då älgkon gjorde anfall mot hunden, nästa gång kanske det hade varit emot mig. Det var till och med så otäckt att jag inte vågade röra mig en millimeter, vilket var ganska jobbigt eftersom det var ca 7 minus grader, vilket jag absolut inte var klädd för. Men sen när älgen traskade iväg en bit och hon var ungefär trettio meter ifrån mig insåg jag att hon inte brydde sig ett dugg om mig eftersom jag svarade i telefon utan att hon brydde sig för fem öre.

Gud vad mäktiga dom är! man blir helt stum när man står så nära ett så stort och präktigt djur! Inte är det konstigt att jag tycker att älgar är ett av dom vackraste djuren som finns!

Kul också att Måna visar att hon kan och vill. Jag blir så glad och stolt när hon visar att hon förstår vad hon ska göra. Nyss var hon bara en liten valp och nu står hon i fem timmar och skäller älg utan att ge sig! Mycket imponerande! Förhoppningsvis ska vi hinna hitta någon till älg innan snön kommer...
Men det där med inkallning är något vi måste träna, vet bara inte riktigt hur jag ska gå till väga..
Någon som har några tips?

Tyvärr hade jag inte med mig någon kamera idag så jag fick bara några dåliga bilder och filmer med telefonen. Sen åkte jag faktiskt hem och hämtade videokameran med självklart tod batterierna slut efter tre minuter, typiskt!! 

Lägger in en filmsnutt från idag senare...





Hemskt dålig bild men det kändes så tomt utan någon bild alls...



Matpaus

Hallå!

Är bara hemma och äter lite.. Sen är det bara att fara ut igen och försöka få in hunden från ett ståndskall.. Inte så lätt som det borde vara! Jag har nog inte så värsta bra pli på jycken trots allt :b
Men det är bara att fortsätta.. Nu är hon inne på femte timmen vilket jag tycker är rätt bra med tanke på att det bara är andra gången hon skäller älg! Matte är stolt :)

Återkommer senare med bilder och kanske en film från dagen när jag förhoppningsvis har fått hem henne!

/Kristin

Kritiken från utställningarna!

Tromsö Hundklubb, 18/10 2008 domare Anne Indergaard

1.a, HP

48 cm. 1år+, av mycket god typ. feminint huvud, tillräcklig mask. utmärkt front/ben/svans. Väl ansatt hals, god päls. Lätta rörelser och gott temprament.


Norska kennelklubben 19/10 2008 domare Mats Jonsson

2:a

God typ. Bra huvud, något tunt nosparti, något stora och brett ansatta öron. Bra hals, rygg och huvud. Något brant kors. Ett outvecklat bröstparti. tillräckliga vinklar fram, knappa bak. Passande benstomme. rör sig med något korta steg samt trång bak.

(Med reservation för någon felöversättning)



Måna och kompisen Zacke smyger i vassen i somras

Kängor

I två år har jag funderat på att investera i ett par jaktkängor eftersom jag börjar tycka att det är ganska varmt och obekvämt att smyga omkring i stövlar hela hösten. Problemet är bara att jag inte har hittat några som riktigt faller mig i smaken. Antingen är dom för tunga eller så är skaftet för lågt.
Men jag har faktiskt hittat en känga som jag kan tänka mig, den är från Woodline.se och heter Arxus Major. Just den kängan ser mycket intressat ut, problemet är bara att jag inte har hittat den i någon butik här i närheten. Jag har meilat en kille på woodline och han sa att det kan hända att någon butik kan ta hem kängan så jag får väl helt enkelt ta och höra mig för...

Är det någon som kan tipsa om någon annan känga?
Bilden är tagen från www.woodline.se

Kanonbra sida!

Jag hittade en kanonbra sida på internet som heter www.minjakt.se. Det är ett nätverk var jägare kan prata med varandra, lägga in bilder och filmer, blogga eller bara kika runt för att få svar på sina frågor gällande jakt. 

Jag tycker att det är en jätte bra satsning eftersom så många använder sig av internet som sin främsta informationskälla idag och på minjakt.se kan man verkligen hitta information. På jaktforumet diskuteras allt som har med jakt att göra, allt från jakthundar till hur en bra jaktresa planeras. Så ett tips är att gå in på sidan och klicka sig fram till det som intresserar just dig.


Artikel

Har fortfarande inte översatt Månas kritik från norska till svenska. Problemet är väl inte just att översätta norska utan mer att tyda kråkfötterna som alltid, alltid, alltid används dä kritiken snabbt ska skrivas ner på hundutställningar..Men jag ska göra det, så snart som möjligt.

Tills vidare kan jag ju sätta in en artikel som jag har skrivit. Någon känner säkert igen den och om jag ska vara helt ärlig är jag faktiskt rätt nöjd. Från början var det bara en artikel till våran skoltidning, men av olika anledningar publiserades den på aftonbladet.se och också i tidningen Jakt i norr.

Klicka på bilden för att komma till artikeln.


Blandade känslor

Äntligen har man tillgång till en dator!

Som sagt kom jag hem med blandade känslor från utställningen i Norge. Tänk att två utställningar kan ge så olika resultat...

Eftersom jag nyss är hemkommen från en medlemsutbildning med IF metall måste jag ta och packa upp alla mina saker och ta och lugna ner mig lite grann.
Men jag lovar att jag ska skriva mer om utställningen när jag får tid. Jag hann tyvärr inte ta några bilder i helg, det var rätt stressigt eftersom vi tre som åkte tillsammans hade nio hundar som skulle ställas ut, men jag lovar att jag åtminstone ska föra in kritiken som Måna fick.

Ha det bra tills dess!!

Hundutställning

På fredag bär det av till Norge och Tromsö på hundutställning!
Det ska bli spännande att se hur det går för min lilla piga. I somras gick det iallafall bra på älghundsutställningen i Överkalix då hon fick en etta, hp och blev bästa juniortiken. Då var matte mycket nöjd, hoppas det går bra den här gången också. Tyvärr är hon mycket urfälld i pälsen just nu men jag åker ju i första hand dit för att hon ska få social träning, går det bra är det bara ett plus. 

Här finns resultaten från sommarens utställning i Överkalix (sida fyra, Retep´s Måna)

Det ska bli spännande att ställa ut henne i Norge och jag hoppas att det blir en kanon helg!



Älghundsutställningen i Överkalix -08

Älghundsutställningen i Överkalix -08

Tankar och funderingar

Då var den här dagen i stort sett slut!

När jag började fundera på att skriva den här bloggen var den första tanken som slog mig att årets älgjakt redan är slut för min del och att det därmed inte finns någonting att skriva om. Men sen insåg jag att jag vill att den här bloggen ska handla om jakt och alltså inte enbart om älgjakt. Så jag bestämde mig för att börja redan nu, jag har ju trots allt tid på mig att skriva om årets älgjakt också, så här i efterhand.

Träningspasset med Måna gick bra, vi var ute i skogen i ungefär två och en halv timmar och hon sökte rätt bra faktiskt, men nog behövs det mer skogsvana.  Hon är ju bara ett år så jag behöver nog inte oroa mig för att hon inte blir någon bra älghund, trots att jag gör det ändå... 
Som tur är har hon hunnit skälla älg åtminstone en gång den här hösten, annars hade jag nog helt tappat hoppet, men det är väl så, går det inte som man har tänkt sig direkt så blir man orolig och besviken...


Imorgon ska jag berätta mer om helgens utställning!

Ha det bra tills dess!



Bild från höstens jakt

Regn och rusk

Godmorgon!

Jo det är faktiskt morgon för mig, vaknade för en kvart sen och insåg att det inte går så bra med min dyngsvändning efter förra veckans nattskift...

Så gick det med dagens jakttur, men lika var väl det eftersom det spöregnar och endast är några få plusgrader. Men en tur med hunden måste det faktiskt bli, måste passa på nu innan snön kommer. Dessutom är det skönt att hon är i form inför helgens hundutställningar i Tromsö i Norge, men det skriver jag mer om senare i veckan...

Hoppas alla får en bra dag!!


Måna i somras, här är hon kanske 10 månader

Måna i somras, här är hon ca 10 månader

Hör och häpna!

För bara någon timme sedan skrev jag att det enda jag jagar är älg och strax efter det kom min pojkvän med det underbara förslaget att vi ska bege oss ut i skogen i morgon och se ifall vi råkar träffa på någon tjäder! 
Största anledningen till att vi egentligen ska ut är i och för sig för att träna min gråhund Måna, men eftersom vi ska gå på goda tjädermarker är det stor chans att vi smyger på tjäder och då skadar det ju inte att ha med sig vapnet. Eftersom mitt enda vapen, en 6.5 Manlicher inte riktigt lämpar sig för jakt på tjäder får pojkvännen ta med sitt vapen (.22 magnum om jag inte minns fel) och sen är det bara att hoppas på det bästa.

Och med tanke på att det senaste en och en halv veckan har varit två incidenter där björnar har anfallit jägare känns det nästan som att man hade velat ta med sig ett kraftigare vapen, men skogen är nog så pass stor att den räcker till både oss och björnarna så det ska nog inte vara några problem. Och om vi mot all förmodan skulle träffa på en björn så är det väl bara att skänga upp benen på ryggen och springa hem, eller vad ska man göra om man träffar på en aggressiv björn när man är ute i skogen?...

Förhoppningsvis är vädret lite bättre än vad det är idag då det har regnar i stort sett hela dagen och vinden har gjort att det har känts extra kyligt...

Mitt liv som jägare!!

Det är väl förhoppningsvis det som den här bloggen till största del kommer handla om. Jag vet att det är en grymt liten målgrupp att rikta sig till, om någon överhuvudtaget hittar hit, men om jag skriver det här så vet jag iallafall att det finns en liten möjlighet att någon, om det så bara är en eller två, kommer hitta hit och läser det jag skriver.

Jag heter Kristin och bor nästan längst upp i Sverige, jag fyller alldeles snart tjugo år och mitt största intresse här i livet är ÄLGJAKT!! Jag har en liten gråhundstik som heter Måna som förhoppningsvis kommer skänka mig många fina stunder då vi är ute i skogen och letar efter skogens konung tillsammans.

Trots att jag har varit med min pappa under jakten i många år är det här bara min andra höst då jag jagar helt på egen hand och jag känner mig därför som en nybörjare när det gäller jakt med hund. Men så länge man vill utvecklas så gör man det och snabbt går det.

Än så länge har jag bara hunnit med jakt på älg men så småningom hoppas jag även att jag ska ha möjlighet att börja jaga tjäder och kanske till och med ripa. Man får helt enkelt se vars vinden tar en.

Jag ska försöka skriva så mycket jag bara kan om jakt och allt som hör till, och ibland kanske jag till och med sticker in mina egna åsikter i aktuella jaktfrågor. 

Sen kommer jag garanterat också skriva om mitt liv i övrigt och jag är nöjd så länge jag inte blir en bloggare som tror att folk vill läsa om vad jag har ätit till frukost eller vilken färg jag har på tröjan idag!!

Ha det bäst så hörs vi snart igen!

Tre årstider av favoritstället

Följ min blogg på bloggkoll

RSS 2.0