Jag och Måna önskar er alla

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!!!



Så hörs vi nästa år igen :)

Vårvärme

God fortsättning allihopa!

Vilket väder, man skulle kunna tro att det börjar närma sig vår, 4 grader varmt och riktigt blåsigt. Så har vädret varit här i några dagar nu. Var ute med skotern för någon dag sen och gissa om att det är vatten på sjöarna. Det är nog bäst att hålla sig på spåret! :)

Julen har varit kanonbra! jag älskar julen!

Har fått en massa roligt julklappar och eftersom jag fyllde år igår har det blivit en hel del presenter också. Av kära familjen fick jag en bärbar dator. Så nu kanske det blir lite mer bloggande då jag jag sätta mig ner i min egna lilla vrå och skriva =)

Man skulle nästan kunna tro att mina nära och kära vet att jag älskar älgar eftersom det har blivit en hel del älgprylar, måste fota och lägga in en bild senare!

I Gällivare, fem mil härifrån vars jag bor blev en äldre man attackerad av en älgko i lördags. Det är så tråkigt när älgarna kommer in i samhället och inte alls vill flytta sig därifrån. Den här gången kände hon sig säkert hotad av hundarna och ville skydda sin kalv och gick därför till attack, men tänkt om det nästa gång är ett barn som råkar gå för nära älgkon och hennes kalv. Det kan ju sluta riktigt illa. Därför tycker jag att man om det inte går att få bort den här älgen från samhället på något sätt  borde avliva henne. Jag körde själv förbi henne i fredags då hon stod och betade i några buskar mitt i stan, hon lyfte inte ens blicken när några personer gick förbi henne på nära håll. Det är inte älgarnas fel att dom hamnar inne i samhällena man det är inte meningen att dom ska va och en olycka händer så lätt. Det är ju faktiskt vilda djur det handlar om.

Här kan du läsa om älgattacken.

Hoppas eran jul har varit bra, men god mat och kalle anka!


Inget

Har ingen som helst inspiration till att skriva som ni kanske har märkt...

God Jul!

GOD JUL PÅ ER ALLA!




Lillasyster och Måna lussar på lucia!

Ny design!

Äntligen har jag en fräsch blogg! Det är min kära vän Emilia som har tagit sig tid att fixa den här snygga designen, hon är guld värd!! Tack Emilia!

Har inte haft någon inspiraton till att skriva, men det är som jag har sagt tidigare, jag tänker inte skriva någonting om jag inte har något vettigt att skriva om. Det känns ganska meningslöst att bara sitta här framför datorn och skriva för skrivandets skull.

Idag var jag ute och promenerade med Måna och pappas valp Max. Jag hade förväntat mig att stöta på ganska färska älgspår eftersom det är minst sju olika älgar som går omkring här i byn och när jag gjorde det tyckte jag att hundarna åtminstone kunde få spåra en liten bit. Det var dock jobbigare än vad jag hade förväntat mig eftersom det på vissa ställen hade drivit och snön nådde upp till midjan på mig. Men det är så himla kul att se hur roligt hundarna tycker att det är så det var värt att få lite snö i skorna :)




Max och Måna

Det börjar närma sig

Så där, då har ni fått tio stycken julklappstips och jag hoppas att det iallafall är någon som har blivit inspirerad! Det kan hända att jag lägger in fler julklappstips innan jul om jag skulle hitta någon rolig pryl som skulle kunna passa. Nu börjar det närma sig jul, det är bara två veckor kvar!
Här hemma börjar det bli lite spännt eftersom min tik är på väg att löpa, vilket gör att det blir ganska konstigt stämmning mellan pappas tre hanhundar. Man får vara glad över att det inte varar så länge och att det bara är två gånger om året :)

Hoppas vi hörs snart igen!



Julklappstips 10

Kunde inte låta bli att tipsa er om dom här superbra långkalsongerna i siden. Visst låter det lyxigt men dom är faktiskt helt suveräna! Dom här sidenlångkalsonerna kan man beställa från sidenselma.se. Det är ganska svårt att förstå hur bra dom är om man inte själv har testat dom, men på Siden Selmas hemsida har man nog en ganska precis beskrivning av dessa långkalsonerna!

"Passar lika bra på fjället och motorcykeln som under kostymbyxorna eller jeanesen på kontoret! Siden gör sig också mycket bra i sportsammanhang då dess unika egenskaper hjälper oss att behålla värmen men samtidigt andas optimalt. Du håller dig behagligt varm utan att svettas. Slipp att frysa i skidbacken i vinter och bli inte för varm inomhus!"

www.sidenselma.se




Bilden är från www.sidenselma.se

Recept på Älgfilé med vinbärssås

Här kommer ett jätte bra recept på Älgfilé. Receptet kommer från www.vilt-recept.com och där kan du också hitta många andra bra recept för viltkött. Kan vara roligt att testa något annat än det man i vanliga fall brukar laga till när man kommer hem med kött från jakten.


Detta behövs för 4 personer

800g Älgfilé eller oxfilée

För såsen
1 msk socker
6 dl köttbuljong (1 tärning i vatten)
2 dl rödvin, mycket syra
1 dl svarta vinbär
2 st kanelstänger
1 nypa timjan
3 enbär
2 msk smör
3 msk maizena

Polenta
6 dl vatten
25-50 g smör
2 dl polentagryn

Grönsaksbuljong
125 g broccoli
1 gul paprika
1 liten rödlök
1 morot
2 msk olivolja

Gör så här
Sätt ungnen på 150 grader

Börjar med såsen. Bryn sockret i en kastrull. Häll på vinet under omrörning. Tillsätt buljongen och kryddorna. Koka ihop tills halva volymen återstår. Sila bort kryddorna. Rör ut maizenan i lite vatten. Vispa ner det i såsen. Koka upp. Låt sedan sjuda.

Bryn köttet runt om i stekpannan. Linda in köttet i aluminiumfolie och efterstek köttet i ca 35 minuter i ugnen.

Koka upp vattnet och smöret till polentan. Häll i polentagrynen under omrörning. Låt grynen sjuda i 6-7 minuter. Krydda med salt och peppar.

Dela broccolin i små delar. Strimla paprikorna och rödlöken. Tärna moroten. Stek grönsakerna mjuka i olivoljan.
 
Låt köttet "vila" i 15 minuter innan det skärs upp. Rör i smöret i såsen så den blir blank.

Servera köttet med polentan, såsen och grönsakerna.



Kika gärna in på www.vilt-recept.com för mer recept.

Julklappstips 9

Det är nog fler än jag som när man har varit ute i skogarna sett en fågel som man inte känner igen eller bara inte kommer på namnet till, då är denna fågelguide perfekt att ha med sig i ryggsäcken.

I Fågelguiden har författaren Lars Svensson tillsammans med Peter Grant, Dan Zetterström och Irländaren Killian Mullarney utförligt beskrivit ca 750 olika fågelarter med både ord och bild. Det finns beskrivet hur både honan och hanen ser ut, och också hur utseendet kan variera beroende på ålder och på var fågeln lever. Det finns även bilder som visar fåglarna i sin typiska miljö och i sämre ljus, eftesom det ofta är så man ser dom ute i naturen.

Boken finns att beställa på adlibris hemsida.




Bilden är från www.adlibris.com

Julklappstips 8

Varför inte ge bort ett helt års penumeration av serietidningen Hälge! Denna underbara älg kan man ju inte låta bli att älska. Man har fått sig många goda skratt när man har suttit med Hälgetidningen framför sig. Så varför inte skänka någon du tycker riktigt mycket om många goda skratt i ett helt år?

På Hälges alldeles egna hemsida kan man klicka sig fram till sidan där du kan beställa en prenumeration på Hälge!


Bilden är från www.halge.com

Julklappstips 7

Vi har nog alla varit med om att man har suttit på passet under dom första morgon timmarna med kalla händer. Hur mycket man än försöker gnugga dom emot varandra och sätta händerna under rumpan så får man inte upp värmen i dom. Då är dessa handvärmare den perfekta lösningen!
När ett ämne i påsen kommer i kontakt med luft startar en kemisk reaktion och värme bildas. När man öppnar plastpåsen till dessa värmepåsar börjar alltså påsen ge värme. Perfekt att ha i handsken och just dessa handvärmare håller värmen i 12 timmar.

Det finns många olika varianter av värmepåsar. På Engelsons hemsida kan man hitta både handvärmare och fotvärmare. Handvärmarna kostar 25 kr och säljs i 4-pack.




Bilden är från www.engelsons.se

Julklappstips 6

När man pratar om jakt pratar man ofta om just dagen då man beger sig ut i skogen för att hitta skogens konung, en listig räv eller snabb hare. Men man glömmer ofta bort att det kommer en dag efter också då man ska ta reda på köttet från det djur man har skjutit.

Älgen - Efter skottet skriven av Lars Bengtsson tar upp ämnen som slakt, flåning, styckning och tillagning. En perfekt bok till älgjägaren som vill lära sig mer om hur man ska ta hand om köttet efter att ha skjutit älgen.
 



Bilden är från www.adlibris.com

Julklappstips 5

Efter en lång dag i skogen är det alltid lika skönt att ta en lång, varm dusch och hur roligt vore det inte att sedan få linda in sig i det här vackra badlakanet med motiv av Dag Pettersson. Badlakanet är 70x140cm och är 100% bomullsfrotté. FInns med motiv av älg och varg.

Det här badlakanet hittar du på Engelsons hemsida och kostar 99 kr.




Bilderna är från www.engelsons.se

Pepparkaksbak

Min farbror hade fått helt underbara pepparkaksformar av sin flickvän så jag och lillasyster kunde inte låta bli att låna dom och baka lite pepparkakor idag :) Formarna hade hon köpt på Åhlens så om du också blir sugen på dessa älgformar är det bara att gå in på närmaste Åhlens och kika om dom har kvar några!




Julklappstips 4

Jag bara älskar älgar! Jag har hur mycket älgprylar som helst hemma, allt från ett änglaspel fast med älgar till grytlappar med älgmotiv! En av mina absolut bästa älgsaker är det här boken. Ekmans Älgar, författare och illustratör Henrik Ekman. I denna underbara presentbok får vi se älgen så som vi aldrig har sett den förr. Boken är en rolig julklapp till både killar och tjejer, gammal som ung. Om du inte tror att den passar någon av dina nära och kära, köp den till dig själv då! Du kommer inte ångra dig!

Ekmans Älgar finns att beställa på adlibris.com och finns säkert också i din närmaste bokhandel.




Bilden är från www.adlibris.com

Julklappstips 3

Till den som är ute och jagar när det är riktigt, riktigt kallt! Denna modell är min absoluta favorit bland alla vintermössor, därför blev jag överlycklig när jag hittade den här mössan i säkerhetsfärgen orange. Tänk så underbart att kunna knäppa mössan under hakan när det är kallt och riktigt mysa av att inte behöva frysa om öronen. I den här mössan är man inte bara varm utan också snygg!

Mössan finns att beställa på naturkompaniet.se och kostar 399kr.



Bilden är från http://www.naturkompaniet.se/

Julklappstips 2

Den perfekta julklappen för kaffeälskaren! Efter en hel dag i skogen smakar kanske inte kaffet i termosen så bra som man ibland önskar, då skulle man väl vilja kunna ta fram denna underbara sak,  en handpresso. Handpresso är perfekt att ha med i väskan, det enda du behöver är varmt vatten i en termos, en kaffepod och en handpresso, sen kan du göra kaffe i världsklass efter en lång jaktdag.

Handpresso finns att beställa från en mängd olika sidor på internet och även i många butiker. Jag hittade handpresso på naturkompaniet.se. Du kan även hitta mer information på handpressos hemsida handpresso.se


Bilden är från http://www.naturkompaniet.se/

Julklappstips 1

Denna underbara och billiga produkt hittade jag på eratukku.net. En perfekt julklappen till pojkvännen, pappa eller kanske till dig själv! Denna After shave vars flaska ser ut som en patron innehåller örter som ska lugna och reparera huden efter rakning. En kanon bra julklapp om man inte vill lägga ut så mycket pengar men ändå köpa en annorlunda, rolig och användbar julklapp.




Bilden är från www.eratukku.net

December

Då var det den första december och som jag har lovat ska jag från och med i dag och tio dagar framåt tipsa er om prylar som ni kan köpa till jaktkompisen i julklapp! Hoppas att någon av sakerna passar just dig och att jag åtminstone kan hjälpa till lite på vägen i det svåra julklappsjagandet.


RSS 2.0